שמות ישובים ופירושם
אנו חולפים ביעף על פניהם ובתוכם, ולא תמיד שואלים את עצמינו, מה פירוש שמם.
אספתי לכם כמה…
מצפה שלם
הגאוגרף והגאולוג ד"ר נתן שלם עסק במחקר ובהוראה בשנות השלושים. אחד מתלמידיו היה רחבעם זאבי (גנדי). כאשר היה גנדי אלוף פיקוד המרכז בשנות ה 70 המליץ לקרוא לישוב החדש על שמו של מורהו האהוב.
בּוּרְגְּתָה
רבותי, ההיסטוריה! מדובר בשם היסטורי של יישוב שהיה במקום בתקופת התלמוד.
העיר בורגתא נזכרת בתלמוד הירושלמי. בתלמוד הבבלי המקום נקרא ברקתא. יש המזהים את היישוב הקדום עם בורג' אל-עתות הסמוכה ליישוב בן ימינו.
בָּצְרָה
לא טעיתם, היישוב הוא על שם העיר בַּצְרַה שבעיראק שבה לחמו מתיישביו הראשונים כחיילים בצבא הבריטי.
הוֹדִיָּה
ובאותו רעיון, היישוב נקרא על שם הודו – ארץ מוצאם של מתיישביו הראשונים.
הניקוד הוא על פי השם הפרטי המקראי הוֹדִיָּה – מצאצאי כלב בן יפונה.
קִרְיַת שְׁמוֹנָה
העיר הצפונית נקראת על שמם של יוסף טרומפלדור ושבעת חבריו שנפלו בתל חי הסמוכה בי"א באדר תר"ף (1920)
שְׂדֵרוֹת
העיר שׂדרות נוסדה כמַעְבֶּרֶת עולים בשנת תשט"ו (1955), ונקראה כך על שם מפעל נטיעה של שׂדרות אילנות לאורך הכבישים בסביבות העיר ובמקומות נוספים
תֵּל אָבִיב
אז פה זה טיפה מסובך: בצירוף המקראי 'תל אביב' השתמש נחום סוקולוב לתרגום שם ספרו של הרצל 'אלטנוילנד'. בעקבות זאת נבחר צירוף זה, המשלב ישן וחדש, לשמה של העיר העברית הראשונה.
פירוש השם 'אלטנוילנד' הוא 'ארץ ישנה חדשה'. נחום סוקולוב תרגם זאת בצירוף המקראי תֵּל אָבִיב – 'תל' מסמל דבר ישן ו'אביב' מסמל חידוש ורעננות. תֵּל אָבִיב המקראית היא מקום בבבל שאליו הגיעו גולים מיהודה: "וָאָבוֹא אֶל הַגּוֹלָה תֵּל אָבִיב הַיֹּשְׁבִים אֶל נְהַר כְּבָר" (יחזקאל ג, טו).
רִשְׁפּוֹן
ארסוף, מכירים? אז השם הערבי ארסוף משמר שם של יישוב קדום שנקרא על שם האל הכנעני רֶשֶׁף. בתקופה ההלניסטית שונה שם המקום לאפולוניה – על שם האל היווני אפולו (אפולון) המקביל בתכונותיו לאל הכנעני הזה. היישוב רשפון נקרא על שם כל אלו.
רְחוֹבוֹת
לא בגלל רחובותיה. העיר נקראת כשם אחת הבארות שחפר יצחק ככתוב: "וַיַּחְפֹּר בְּאֵר אַחֶרֶת… וַיִּקְרָא שְׁמָהּ רְחֹבוֹת וַיֹּאמֶר כִּי עַתָּה הִרְחִיב ה' לָנוּ וּפָרִינוּ בָאָרֶץ".
טְבֶרְיָה
העיר הגלילית נקראת על שם טיבריוס קיסר רומא, על ידי ידידו הקרוב הורדוס אנטיפס בשנת 20 לספירה
נתניה
למרות שאולי תחשבו כי שמה של בירת היהלומים קשור לנתינה של בורא עולם, לא היא. היא דווקא קרויה על שם נתן שטראוס, איש עסקים יהודי-אמריקאי ממוצא גרמני אשר תרם רבות למטרות ציוניות ובין היתר לייסודה של העיר
אריאל
אותו שם, בשני פירושים. במקור נקראה כך העיר כשם נרדף לירושלים ולבית המקדש "הוי אריאל אריאל קריית חנה דוד ספו על שנה חגים ינקפו" (ספר ישעיהו,פרק כ"ט)
ביולי 2009, 31 שנים לאחר הקמת העיר, החליטה מועצת עיריית אריאל לקרוא את העיר על שם ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון.
ארגמן
שם היישוב ניתן לו בידי רחבעם זאבי אלוף פיקוד המרכז בזמן הקמתו, והוא מורכב מראשי תיבות שמם של מח"ט הבקעה אל"מ אריה רגב וקצין המבצעים החטיבתי סרן גד מנלה, שני מפקדי צה"ל שנפלו באזור הבקעה במרדף אחר מחבלים
אודם
כשמו כן הוא. מקור השם בצבעו של הר הגעש עליו הוא שוכן – הר שצבעו אדום ונקרא בערבית: תל אל-אחמר (ההר האדום)
טל שחר
זה נחמד: המושב נקרא על שם הנרי מורגנטאו (מורגנטאו בגרמנית: טל שחר) שהיה מזכיר האוצר של ארצות הברית והיה אחראי למגבית היהודית לטובת מדינת ישראל בזמן מלחמת העצמאות.