מי ומי על השטרות שלנו?
פרט שאולי לא חשבתם עליו: בעוד המטבעות מספרים את סיפורו של עם ישראל בתקופה הקדומה, שטרות הכסף הוקדשו להנצחת דמויות של אישי ציבור ומוטיבים מראשית הציונות ועד סוף המאה העשרים.
כיום ישנם בשימוש ארבעה שטרי כסף, שניים מתוכם, 50 ₪ ו 100 ₪, יש להם כפילים מודרניים ולעת עתה הם משמשים במקביל. בקרוב מאוד אמורים להיכנס למחזור גם מחליפיהם של 20 ₪ ו 100 ₪ .
לעומת השטרות הישנים יותר בהם הדמויות מודפסות במאונך, בשטרות החדשים הם מודפסים במאוזן.
20 שקלים חדשים
על השטר הזה מופיע משה שרת שהיה שר החוץ הראשון וראש הממשלה השני של מדינת ישראל. אם תסתכלו ממש מקרוב, תראו שהדמות מורכבת מראשי התיבות של שמו.
הטקסט המופיע לצד דיוקנו הוא נאומו של שרת בטקס בו הניפו את דגל ישראל במוסדות האו"ם בשנת 1949.
צדו האחורי של השטר מוקדש לעלייה והתיישבות ובו רואים מגדל המסמל את יישובי חומה ומגדל ומתנדבים יהודים במלחמת העולם השנייה.
חמישים שקלים חדשים
על השטר הסגול מופיעה דמותו של חתן פרס נובל לספרות שמואל יוסף צ'צ'קס, הוא ש"י עגנון שהיה הישראלי הראשון שזכה בפרס היוקרתי בשנת 1966.
לצד דמותו מופיע הטקסט מעורר ההשראה שהקריא בעת זכייתו: "מתוך קטסטרופה היסטורית שהחריב טיטוס מלך רומי את ירושלים וגלה ישראל מארצו, נולדתי אני באחת מערי הגולה. אבל בכל עת תמיד דומה הייתי עלי כמי שנולד בירושלים. בחלום, בחזון לילה, ראיתי את עצמי עומד עם אחי הלוויים בבית המקדש כשאני שר עמהם שירי דוד מלך ישראל. נעימות שכאלה לא שמעה כל אוזן מיום שחרבה עירנו והלך עמה בגולה. חושד אני את המלאכים הממונים על היכל השירה שמיראתם שאשיר בהקיץ מה ששרתי בחלום השכיחוני ביום מה ששרתי בלילה, שאם אחר בני עמי שומעים לא היו יכולים לעמוד בצערם מחמת אותה הטובה שאבדה להם. כדי לפייס אותי על שנטלו ממני לשיר בפה נתנו לי לעשות שירים בכתב".
בצדו האחורי של השטר ישנו איור של ירושלים, דוכן הכתיבה של עגנון (הוא כתב בעמידה), משקפים ועט.
השטר החדש של חמישים שקלים
בשנת 2014 נכנס למחזור השטר החדש בן 50 השקלים, שכמו כל השטרות החדשים מודפס במאוזן, להבדיל מהשטרות הישנים, המאונכים.
על השטר החדש מתנוסס דיוקנו של הרופא, המשורר והמתרגם שאול גוטמנוביץ' טשרניחובסקי, על רקע עץ הדר עטור פירות, בהשראת שירו "הוי ארצי מולדתי" שכתב טשרניחובסקי והלחינה נעמי שמר.
על הצד השני של השטר נראה ברקע עמוד בסגנון הסדר הקורינתי, אחד משלושת הסדרים הקלאסיים באדריכלות יוון העתיקה.
הסיבה לבחירה בעיצוב זה נבעה מתרומתו של טשרניחובסקי לתרגום ספרות יוון העתיקה.
מאה שקלים חדשים
על השטר מתנוסס דיוקנו של יצחק בן צבי, נשיאהּ השני של מדינת ישראל, חלוץ בתקופת העלייה השנייה, היסטוריון ומראשי תנועת העבודה בארץ ישראל.
בן צבי חקר את עדות ישראל השונות ובטקסט לצד דמותו מופיעים דברי הפתיחה שלו במפגש עם עולי תימן. הוא היה ידוע כאדם פשוט וצנוע שחי בצריף זה גם בזמן כהונתו כנשיא, ומאחוריו ניתן לראות את ביתו.
כל כך צנוע היה, שהתעקש ששכרו לא יעלה, ולאחר עשר שנים (הוא היה הנשיא היחיד שנבחר לשלוש קדנציות) שכרו היה נמוך בכ-30% מזה של הנהג שלו. הכנסת ניצלה נסיעה שלו לחו"ל כדי להעלות את משכורתו, בניגוד לרצונו.
סיפור לא פחות מעניין מספר האיור על צידו האחורי של השטר:
בעוד על שטר חמישים השקלים יש איור של ירושלים בירת ישראל, על שטר מאה שקלים יש איור של פקיעין דוקא. הסיבה לכבוד שנפל בחלקו של הישוב הגלילי הקטן, היא שיצחק בן צבי היה היסטוריון, חוקר ארץ ישראל ויהדות התפוצות עוד לפני שנבחר לנשיא המדינה.
בשנות ה-20 הוא נפגש עם מספר משפחות יהודיות שחיו בפקיעין במשך דורי דורות ולחלוצים שהגיעו לארץ הייתה זו תגלית גדולה. ידוע היה שיהודים חיו בארבע ערי הקודש – ירושלים, חברון, צפת וטבריה, אבל בכולם התגוררו יהודים שחיו מתרומות שנאספו עבורם מחוץ לישראל והנה, נמצאו יהודים עובדי אדמה שלא גלו מאדמתם ולמרות כל הקשיים נשארו בגליל. החלוצים, ובן צבי עצמו, רצו להידמות לאותם יהודים עובדי אדמה ולכן פקיעין הפכה לסמל וזכתה לאיור ההיסטורי.
200 שקלים חדשים
מי שזכה להיות מונצח על השטר בעל הערך הגבוה ביותר הוא שניאור זלמן רובשוב, הוא זלמן שז"ר, הנשיא השלישי של מדינת ישראל.
שז"ר גם היה סופר, משורר, היסטוריון, מראשי הציונות, חבר הכנסת ושר החינוך והתרבות בממשלת ישראל הראשונה.
כיוון שהיה איש חינוך, ובימיו כשר החינוך הראשון התקבל חוק חינוך חובה, ניתן לראות מאחורי דיוקנו מורה שכותבת על הלוח "שלום כיתה א".
הטקסט לצדו הוא חלק מנאומו לאחר אישור חוק חינוך חובה. שז"ר הזכיר בדבריו שחכמי ישראל קבעו כבר לפני מאות שנים שמקום ישוב יכול להיחשב כעיר רק אם יש בו מורה, ושהקהילה כולה צריכה לממן את חינוך הילדים.
על צידו השני של השטר מופיע איור של סמטאות צפת ודברים ששז"ר כתב על הצפייה לגאולה. צפת, אחת מארבע ערי הקודש, הייתה מרכז חשוב של תורת הקבלה וזלמן שז"ר עצמו הגיע ממשפחה חסידית.
השטר החדש של 200 שקלים
בדצמבר 2015 נכנס לשימוש השטר הישראלי החדש בערך של 200 ש"ח שעליו מופיע דיוקנו של המשורר והמחזאי נתן אלתרמן, חתן פרס ישראל לספרות לשנת 1968.
השטר הוא ברוחב זהה לזה של 50 שקלים אולם באורך שונה, כדי להקל על ציבור כבדי הראייה להבחין בין שניהם.
בצידו האחורי של השטר מופיעים ענפי עץ בליל ירח מלא בהשראת השיר "פגישה לאין קץ":
"שם לוהט ירח כנשיקת טבחת,
שם רקיע לח את שיעולו מרעים,
שם שקמה תפיל ענף לי כמטפחת
ואני אקוד לה וארים"
וכן ציטוט מתוך "שיר בוקר":
"אנו אוהבים אותך, מולדת, בשמחה, בשיר ובעמל"